VVE "De Rijd"

KVK 50221116

© webbeheer AB 2016
Weeronline.nl - Meer weer in Nieuwe Niedorp

Het park De Rijd is een recreatiepark.
Het is door de gemeente verboden om de huizen permanent te bewonen.
Ook het onderbrengen van gastarbeiders is niet toegestaan.
In de reglementen van het park is ook opgenomen dat het park uitsluitend dient om te recreëren.
Slechts een paar mensen hebben van de gemeente en de vereniging van eigenaren
een persoonsgeboden ontheffing gekregen om de huizen permanent te bewonen.
Deze ontheffing hebben zij gekregen omdat zij, op het moment dat de regels van kracht
werden, daar al woonachtig waren.

Regelmatig wordt een vakantiepark gecontroleerd op illegale bewoning, zoals hier in Winterswijk.
Foto: FOTO Bert Kamp
Oudere vakantieparken glijden vaak af                 BronvermeldingTelegraaf
Als tweede huisje het eerste wordt ...
02 JUN 2017Pieter van Erven Dorens

AMSTERDAM - Het ooit zo gezellige vakantiepark kan ernstig verloederen. Met grote regelmaat valt de politie binnen op zulke locaties. Zo werden recent op Bungalowpark De Beekhorst in Epe wapens en zelfs een stokerij aangetroffen.
In zulke parken hebben vakantievierende gezinnen veelal plaats gemaakt voor gescheiden mannen, Oost-Europese arbeiders en ouderen op een klein pensioentje, maar ook prostituees en criminelen.
Broeinesten
De Limburgse gedeputeerde Eric Geurts meldde vorig maand dat hij tien vakantieparken wil sluiten omdat deze broeinesten van criminaliteit zouden zijn. Eveneens vorige maand tekenden elf Veluwse gemeenten het akkoord Vitale Vakantieparken om de problemen aan te pakken. Slechts een derde van de ruim 300 Veluwse vakantieparken bleek inkomsten uit toerisme te halen.
De problemen zijn mede ontstaan doordat veel gemeenten het verbod op permanente bewoning onvoldoende hebben gehandhaafd. Een recreatiewoning mag namelijk niet als hoofdverblijf dienen, juist omdat het meestal in een natuurgebied ligt. Een vuistregel is dat je er elk halfjaar niet langer dan vier maanden mag overnachten.
Grote ketens zeggen te waken tegen het fenomeen. „Wij willen niet dat bij ons permanente bewoning bestaat”, meldt Roompot-directeur Coen van der Wel. „Daardoor gaat het karakter van een park achteruit. Dan verandert de sfeer van recreëren in wonen.”
Ooit mooi
Wouter Vos van Europarcs wil het ook niet hebben. Hij snapt wel dat eigenaren van vakantieparken permanente bewoning toestaan. „De parken waar het nu gebeurt zijn ooit mooi ontwikkeld, maar er is geen preventief onderhoud uitgevoerd. Die worden niet meer geboekt door vakantiegangers. Parkeigenaren moeten dan iets doen om het overeind te houden.”
Aan de andere kant staan de permanente bewoners. Zij willen graag ’gelegaliseerd’ worden en dus niet meer in angst leven voor boetes, dwangsommen en uitzetting.
Een prettige bijkomstigheid is dat de waarde van hun woning dan flink stijgt. Hun belangenorganisatie BVVW stelt dat wel 50.000 recreatiewoningen permanent bewoond worden.